- Owoce
- Warzywa
- Ryby
- Mięso
- Ser
System nawilżania delikatna mgiełką
- odtwarza optymalne wartości odpowiedniego poziomu wilgotności
- blokuje proces wyparowywania wody
- produkty żywnościowe przez dłuższy okres czasu zachowują naturalną świeżość.
Owoce i warzywa w dużej mierze składają się z wody. Utrata świeżości w głównej mierze spowodowana jest szybką utratą wody. Wyparowywanie wody powodowane jest różnicą w ilości wody w produktach i w otaczającym je środowisku. Dzięki systemom wytwarzania i spryskiwania delikatną mgiełką, poziom wilgotności środowiska odzyskuje swoje optymalne parametry i skutecznie przeciwdziała dehydratacji. Ponadto system nawilżania mgłowego ,funkcjonując w oparciu o zasadę adiabatyczną, obniża temperaturę schładzając produkty wystawione na ladzie.
Produkty rybne także tracą świeżość w wyniku dehydratacji, skoro w ponad 70% składają się z wody. Co więcej, system nawilżania jest w stanie również przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się właściwego dla tych produktów, zapachu.
Określone gatunki mięsa, wędlin i sera również podlegają dehydratacji i nasze systemy nawilżania skutecznie odtwarzają właściwy im mikroklimat dla zachowania ich świeżości. Taki system nawilżający daje się łatwo montować wewnątrz chłodziarek lub lodówek działa automatycznie w oparciu o kontrolę wilgotności.
Korzyściwynikające z korzystania z naszych rozwiązań technologicznych dla odpowiedniego przechowywania owoców, warzyw, produktów mięsnych i rybnych są następujące:
- blokowanie dehydratacji
- mniejsza utrata wagi produktów
- dłuższa świeżość
- naturalne obniżanie temperatury
- umożliwia dojrzewanie określonych gatunków owoców
- ogranicza rozprzestrzenianie się zapachów
JAK TO DZIAŁA?
System nawilżania okresowo emituje ultra delikatna mgiełkę bezpośrednio na produkt, zazwyczaj od 1 do 15 sekund co 10-15 minut. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary kropelki wody wyparowują bez moczenia produktów, utrzymują odpowiedni poziom wilgotności i schładzają otoczenie, obniżają stopień dehydratacji i powodują, ze produkty zachowują wagę oraz świeżość.
ZASTOSOWANIE:
- sklepy spożywcze, działy spożywcze
- sklepy mięsne, działy mięsne
- sklepy rybne, stoiska rybne
- dojrzewalnie
- hurtownie i magazyny warzyw i owoców
- przemysł przetwórczy
- jednostki połowowe i maszyny do zbioru warzyw i owoców
Interesujące jest zastosowanie tego rozwiązania w maszynach do zbioru warzyw i owoców, tak by przeciwdziałać dehydratacji już w momencie ich zbioru.