Żywnośc / sklepy
  • Owoce
  •   
  • Warzywa
  •   
  • Ryby
  •   
  • Mięso
  •   
  • Ser
  •   



System nawilżania delikatna mgiełką

 

 

  • odtwarza optymalne wartości odpowiedniego poziomu wilgotności
  • blokuje proces wyparowywania wody
  • produkty żywnościowe przez dłuższy okres czasu zachowują naturalną świeżość.

Owoce i warzywa w dużej mierze składają się z wody. Utrata świeżości w głównej mierze spowodowana jest szybką utratą wody. Wyparowywanie wody powodowane jest różnicą w ilości wody w produktach i w otaczającym je środowisku. Dzięki systemom wytwarzania i spryskiwania delikatną mgiełką, poziom wilgotności środowiska odzyskuje swoje optymalne parametry i skutecznie przeciwdziała dehydratacji. Ponadto system nawilżania mgłowego ,funkcjonując w oparciu o zasadę adiabatyczną, obniża temperaturę schładzając produkty wystawione na ladzie.

 

Produkty rybne także tracą świeżość w wyniku dehydratacji, skoro w ponad 70% składają się z wody. Co więcej, system nawilżania jest w stanie również przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się właściwego dla tych produktów, zapachu.

 

Określone gatunki mięsa, wędlin i sera również podlegają dehydratacji i nasze systemy nawilżania skutecznie odtwarzają właściwy im mikroklimat dla zachowania ich świeżości. Taki system nawilżający daje się łatwo montować wewnątrz chłodziarek lub lodówek działa automatycznie w oparciu o kontrolę wilgotności.

 

Korzyściwynikające z korzystania z naszych rozwiązań technologicznych dla odpowiedniego przechowywania owoców, warzyw, produktów mięsnych i rybnych są następujące:

  • blokowanie dehydratacji
  • mniejsza utrata wagi produktów
  • dłuższa świeżość
  • naturalne obniżanie temperatury
  • umożliwia dojrzewanie określonych gatunków owoców
  • ogranicza rozprzestrzenianie się zapachów

 

 

JAK TO DZIAŁA?

System nawilżania okresowo emituje ultra delikatna mgiełkę bezpośrednio na produkt, zazwyczaj od 1 do 15 sekund co 10-15 minut. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary kropelki wody wyparowują bez moczenia produktów, utrzymują odpowiedni poziom wilgotności i schładzają otoczenie, obniżają stopień dehydratacji i powodują, ze produkty zachowują wagę oraz świeżość.

 

ZASTOSOWANIE:

  • sklepy spożywcze, działy spożywcze
  • sklepy mięsne, działy mięsne
  • sklepy rybne, stoiska rybne
  • dojrzewalnie
  • hurtownie i magazyny warzyw i owoców
  • przemysł przetwórczy
  • jednostki połowowe i maszyny do zbioru warzyw i owoców



Interesujące jest zastosowanie tego rozwiązania w maszynach do zbioru warzyw i owoców, tak by przeciwdziałać dehydratacji już w momencie ich zbioru.